Εκτύπωση

ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 30 Μαΐου  2021 - 3 Ιουνίου 2021ΕRASMUS

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, Σχολικές συμπράξεις

Τίτλος προγράμματος: “ Human, Universal Rights Renewed Among Youngsters, HURRAY”

    Στα πλαίσια του Προγράμματος Εrasmus, υποδεχθήκαμε στην πόλη μας τις αντιπροσωπείες καθηγητών και μαθητών των εταίρων μας για την ολοκλήρωση της τελευταίας  κινητικότητας. Στο πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2018, συμμετείχαν τα  σχολεία 3ο Λύκειο Μυτιλήνης,  Liceul Pedagogic Bod Peter από το Targu Secuiesc της Ρουμανίας, Istituto Statale d’ Istruzione Superiore San Giovanni Bosco από το Colle di Val d’ Elsa Ιταλίας, Budakeszi  Nagy Sandor Jozsef Gimnazium από το Budakeszi της Ουγγγαρίας και Sofroniy Vrachansky από το Plovdiv της Βουλγαρίας. Στη συνάντηση  δεν μπόρεσαν να προσέλθουν οι εταίροι μας από την Ιταλία και Ρουμανία λόγω δυσκολιών που προέκυψαν για την μετακίνησή τους ενόψη κορωνοιού, οι οποίοι όμως παρακολούθησαν  και παρουσίασαν τις εργασίες των διαδικτυακά.

     Αντικείμενο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ΙΚΥ, project ήταν η πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα στους νέους.

    Την πρώτη ημέρα εκδηλώσεων, Κυριακή 30 Μαΐου, στο χώρο του σχολείου μας, η Διευθύντρια, οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος και οι μαθητές μας, υποδεχθήκαμε τους φιλοξενούμενους. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μια διαδικτυακή ξενάγηση στο νησί μας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Δημήτριος Κουρσουμπάς με συνεργάτες του, ο οποίος ενημέρωσε τους  συμμετέχοντες για θέματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Ακολούθησε η παρουσίαση και προβολή  εργασιών όλων των εταίρων όλης της τριετίας του προγράμματος. Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των θεμάτων με τα οποία είχαν ασχοληθεί οι ομάδες και των πέντε εταίρων στην περίοδο του κορωνοϊού. Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας έκλεισαν με δράση των 30 συνολικά παρευρισκόμενων μαθητών, και 20 ακόμη των εταίρων που συμμετείχαν διαδικτυακά, οι οποίοι δημιούργησαν και παρουσίασαν καλλιτεχνικές δημιουργίες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

   Τις επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις-ξεναγήσεις  σε σημαντικούς χώρους του νησιού μας. Τη Δευτέρα 31  Μαΐου  οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατευθύνθηκαν στο Κάστρο του  Μολύβου,  περπάτησαν  στα δρομάκια και μετά συνέχισαν στην Πέτρα. Την Τρίτη το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στην Αγιάσο. Εκεί μας περίμενε ο Αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου κ. Παναγιώτης  Κουτσκουδής ο οποίος μας έκανε μια εξαιρετική ξενάγηση στο χωριό του, τα μονοπάτια του Καστανιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο και στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου. Στον ίδιο χώρο  ο μουσικοδιδάσκαλος κ. Κώστας Ζαφειρίου μας έπαιξε με τα σαντούρι του παραδοσιακούς μικρασιάτικους σκοπούς και ιδιαίτερα για τους καλεσμένους μας τα κύματα του Δούναβη . Την Τετάρτη η επίσκεψη ήταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Σίγρι, με ενδιάμεση στάση τη Μονή Λειμώνος. Στο Σίγρι  οι μαθητές ξεναγήθηκαν  από τους υπαλλήλους του Μουσείου και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμένων. Η πέμπτη, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων αφιερώθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης. Με την υποστήριξη της εφαρμογής RouteQuizer που οι μαθητές εγκατέστησαν στο κινητό τους επιδόθηκαν στο παιχνίδι το  κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Μέσα από αυτή την εφαρμογή οι μαθητές, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, κατευθύνθηκαν και επισκέφθηκαν συγκεκριμένα επιλεγμένα σημεία της πόλης μας και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις. Είχαν έτσι μια ιδιότυπη ξενάγηση στην πόλη μας. Οι καθηγητές επισκέφτηκαν τα Μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ όπου έμειναν έκπληκτοι από τον πλούτο των εκθεμάτων. Το βράδυ, στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια δεξίωση.

Ήταν ένα πρόγραμμα που πρόσφερε στους συμμετέχοντες γνώσεις και εμπειρίες.

Μυτιλήνη, 11/6/21

Η Διευθύντρια

Λεοπούλου Γλυκερία