Εκτύπωση

Το Blog του προγράμματος (κάντε κλικ εδώ)

 

Στις 3 Μαΐου 2011 επισκέφτηκε το σχολείο μας, μετά από πρόσκληση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ο καθηγητής Θεωρίας – Πράξης της Μετάφρασης και πρόεδρος του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Κέρκυρα, κ. Γεώργιος Κεντρωτής, στα πλαίσια υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος «Μετάφραση: πρόκληση για δημιουργία» που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2010 – 2011 με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Θεοδώρα Σαντή και συμμετέχοντα τον καθηγητή πληροφορικής Ευριπίδη Χατζηπαρασκευά.

Αρχικά, έγινε παρουσίαση δείγματος της δουλειάς μαθητών της Α΄και Β΄ λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθώς και του μεταφραστικού ιστολογίου – blog που σχεδιάστηκε και λειτουργεί στα πλαίσια της ιστοσελίδας του σχολείου και περιλαμβάνει βιογραφίες ποιητών, πεζογράφων, φιλοσόφων, μουσικών και γενικά ανθρώπων της λογοτεχνίας και της τέχνης, καθώς και μεταφράσεις επιλεγμένων έργων τους

Στη συνέχεια, ο καλεσμένος μας, κ. Κεντρωτής, μίλησε στους μαθητές του προγράμματος και σε μαθητές εκτός προγράμματος, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, για τις σπουδές της μετάφρασης καθώς και για τις επαγγελματικές προοπτικές σ’ αυτό το χώρο. Έκανε το διαχωρισμό ανάμεσα στη μετάφραση και τη διερμηνεία και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πανεπιστημιακό τμήμα της Κέρκυρας. Παρουσίασε στα παιδιά τη ρεαλιστική εικόνα των συγκεκριμένων σπουδών, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εισαχθεί κάποιος στο τμήμα, τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει και τα εφόδια που θα αποκομίσει. Μίλησε για τις ξένες γλώσσες, την αξία και την ομορφιά τους και αναφέρθηκε επαινετικά στην ελληνική γλώσσα και τον πλούτο της. Έγινε διάλογος με τους μαθητές και τους καθηγητές, λύθηκαν απορίες και απαντήθηκαν ερωτήματα.

Στο τελευταίο κομμάτι της εκδήλωσης δόθηκε έμφαση στη λογοτεχνία και έγινε διδασκαλία δύο επιλεγμένων ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου με επισήμανση βασικών αρχών και αξιών της τέχνης του συγκεκριμένου ποιητή.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την απλότητα και τον οικείο τρόπο προσέγγισης του κ. Κεντρωτή και έδειξαν ιδιαίτερη συμμετοχή στο διάλογο. Και ο προσκεκλημένος μας με τη σειρά του επαίνεσε το υψηλό επίπεδο των μαθητών, τις γνώσεις τους και την ποικιλία των ενδιαφερόντων τους.

Ήταν μια διαφορετική και όμορφη συνάντηση που μας έβγαλε για μια μέρα από τη σχολική ρουτίνα και δημιούργησε ελπίδες για ανάλογες εκδηλώσεις...

 

 

Eκπαιδευτική εκδρομή προγράμματος

Στις 5 Απριλίου 2011 στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Μετάφραση: πρόκληση για δημιουργία», που υλοποιήθηκε το τρέχον σχολικό έτος, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή για ομάδα μαθητών της α΄ και β΄ λυκείου του σχολείου μας στην Πέτρα και το Μόλυβο Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδρομής οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας, πραγματικό κόσμημα για το γραφικό χωριό, όχι μόνο από άποψη κτιρίου αλλά και από άποψη εξοπλισμού. Πρόκειται για έναν όμορφο, νεανικό και φιλικό χώρο που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στα παιδιά του χωριού στα πλαίσια των μαθημάτων τους, αλλά και να λειτουργήσει σαν χώρος συνάντησης και δημιουργικής απασχόλησης, αν υπήρχε η δυνατότητα ο χώρος να παραμένει ανοικτός και κάποιες ώρες το απόγευμα.

Ιδιαίτερα συμπαθής και φιλόξενος ο φύλακας της βιβλιοθήκης κύριος Βασίλης Ανδρέου μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στο χώρο. Οι μαθητές του προγράμματος άκουσαν κάποιες πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη τόσο από τον κύριο Ανδρέου όσο και από τη φιλόλογο – υπεύθυνη του προγράμματος Θεοδώρα Σαντή, η οποία είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά λίγες μέρες νωρίτερα με τη βιβλιοθηκονόμο κυρία Μαρία Γρηγορά, που μοιράζεται ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

Η Βιβλιοθήκη είναι πολύ καλά ενημερωμένη με τα πιο πρόσφατα σε κυκλοφορία βιβλία. Η μεγάλη σημασία της όμως έγκειται στο ότι διαθέτει σημαντικές παλαιές εκδόσεις και συλλογές βιβλίων. Διαθέτει, επίσης, αρχειακό υλικό-πρακτικά και έγγραφα δημογεροντιών και σωματείων, στα οποία καταγράφεται η δράση και η ιστορία της τοπικής κοινωνίας. Από το πατάρι του χώρου μαθητές και καθηγητές απολαύσαμε την όμορφη θέα στο χωριό και στη θάλασσα και είδαμε πολύ παλιά βιβλία που μας υπέδειξε ο φύλακας. Το μεγάλο τραπέζι που βρίσκεται στο πατάρι μπορεί να φιλοξενήσει πολλά άτομα για ομαδικές αναγνώσεις, εργασίες και συζητήσεις.

Σε άλλο χώρο είδαμε τους οκτώ υπολογιστές που έχουν εγκατασταθεί στη βιβλιοθήκη και που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης, θαυμάσαμε τους υπολογιστές, κατάλληλους για χρήση από άτομα με ειδικές ανάγκες (προβλήματα όρασης και κινητικές δυσκολίες). Και κάπως έτσι η ξενάγησή μας σ’ αυτό το χώρο ολοκληρώθηκε.

Μετά από τη βόλτα στο χωριό και στο λιμάνι του Μολύβου συνεχίσαμε την εκδρομή μας στην Πέτρα, όπου επισκεφτήκαμε το Αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική του και την αξιόλογη τοιχογραφική διακόσμηση.

Το εκπαιδευτικό κομμάτι της εκδρομής ολοκληρώθηκε με προσκύνημα στο ναό της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, αφού ανεβήκαμε τα 114 σκαλοπάτια του βράχου. Μετά από αυτό είχαμε χρόνο για βόλτες, φαγητό και γλυκό, που σίγουρα ευχαριστηθήκαμε.

Μαθητές και καθηγητές χαρήκαμε ιδιαιτέρως αυτή τη μέρα και γιατί είδαμε και μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά και γιατί δέσαμε πολύ σαν ομάδα. Παρότι μια ευχάριστη μέρα είχε τελειώσει, ο δρόμος της επιστροφής στη Μυτιλήνη το απόγευμα ήταν χαρούμενος και μελωδικός, ίσως γιατί δημιουργήθηκαν μέσα μας οι προσδοκίες για ανάλογες όμορφες ιδέες και εμπειρίες την επόμενη σχολική χρονιά...