Εκτύπωση

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Αφορμή για την επιλογή του θέματός μας, στάθηκε μια συζήτηση της καθηγήτριας μας με τον χημικό καθηγητή του σχολείου μας κ. Ν. Αλεξάνδρου, σχετικά με την παρασκευή σαπουνιού από τις γυναίκες στα χωριά δεδομένου ότι η παρασκευή αυτή υπήρχε σαν εργαστηριακή άσκηση στο βιβλίο Χημείας της Α΄ Λυκείου. Ακολούθησε συζήτηση με μας του μαθητές καθώς όλοι μας μεταφέραμε τα προσωπικά βιώματα από την αξιοποίηση ?υπολοίπων? στα σπίτια μας.

Ζούμε σε μια εποχή οικονομικά δύσκολη .Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε νοοτροπία, κυρίως εμείς οι νέοι άνθρωποι, και να αρχίσουμε να δίνουμε αξία σε κάθε τι που μπορεί να μας χρησιμέψει και να γίνουμε δημιουργικοί, να επιστρέψουμε δηλαδή στις ρίζες μας.

       Γιατί, μπορεί η κρίση να χτυπά τη ζωή και την τσέπη μας, αλλά μπορούμε να βρούμε και κάτι θετικό.

       Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε και τον ιταλικό όρο cuzina povera ( φτωχή κουζίνα ) που αξιοποιώντας τα περισσεύματα των τροφών σε καινούργια μαγειρέματα εκπαιδεύεται το κριτήριο για έρευνα και δημιουργία.

          Στην ίδια λογική της αξιοποίησης των υπολοίπων, εντάσσονται και οι προσπάθειες ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, οργανικών υπολοίπων, κινητών, φαρμάκων που ήδη γίνονται σήμερα.

                                                          ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΣΣΑΣ

P5130085P5130089P5130112P5130100