Translate us!  

Greek Bulgarian Dutch English French German Hungarian Italian Romanian Spanish
   

RSS feed  

   

Στην Αθήνα οι Πρωτοπόροι Δάσκαλοι και τα Πρωτοπόρα Σχολεία του 2012

Δημοσίευση άρθρου από In.gr: 21 Νοε. 2011

Επτακόσιοι πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί από 70 χώρες υπολογίζεται ότι θα έρθουν στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2012 για να επιδείξουν πως εκείνοι αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 8ο Παγκόσμιο Φόρουμ «Συνεργάτες στην Μάθηση» θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2012 όπου θα αναδειχτούν Πρωτοπόροι Δάσκαλοι και Πρωτοπόρα Σχολεία από όλο τον κόσμο.

Η διοργάνωση Παγκόσμιο Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» ξεκίνησε το 2003 και εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Microsoft, «Συνεργάτες στη Μάθηση». Με αυτή την πρωτοβουλία, πραγματοποιείται μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Microsoft επιχειρεί να συμβάλλει και να ενθαρρύνει τη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας. Στο Παγκόσμιο Φόρουμ φιλοξενείται η τελική φάση δράσεων της Microsoft που λαμβάνουν χώρα καθ? όλη τη διάρκεια του έτους και συγκεκριμένα, ο Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων.   

Το 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση», πραγματοποιήθηκε το 2011 από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Εκεί συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 700 εκπαιδευτικοί διευθυντές σχολείων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από περισσότερες από 70 χώρες.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών του 2011 κορυφώθηκε την τελευταία ημέρα του Φόρουμ, 10 Νοεμβρίου, με την απονομή 18 βραβείων καινοτομίας (Global Forum Educator Awards) σε εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο που ξεχώρισαν για τις αρτιότητα των μεθόδων διδασκαλίας που έχουν αναπτύξει.

Μέσα από 200.000 συμμετοχές συνολικά, 115 έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Ο Δορυφόρος της Μάθησης

Η Ελλάδα είχε παρουσία για άλλη μια φορά στους παγκόσμιους τελικούς με τον εκπαιδευτικό κ. Γιώργο Κοντέλλη από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που παρουσίασε το project «Κατασκευή Εκπαιδευτικού Δορυφόρου τύπου CanSat». Ο κ. Κοντέλλης έλαβε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Φόρουμ, μετά τη διάκρισή του στο 8ο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση», το οποίο διεξήχθη φέτος το Μάρτιο στη Μόσχα.


Ο εκπαιδευτικός, κ. Γιώργος Κοντέλλης, ο οποίος συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών, με το project «Κατασκευή Εκπαιδευτικού Δορυφόρου τύπου CanSat». Μαζί με τα παιδιά από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, ο κος Κοντέλλης εκτόξευσαν σε ύψος 1 χιλιομέτρου εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, και όταν επέστρεψε (με αλεξίπτωτο) είχε συλλέξει σειρά πληροφοριών (πίεση, θερμοκρασία, διοξείδιο του άνθρακα). Δείτε τη συνέντευξή τους στην ΝΕΤ, το 2008.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχουν Πρωτοπόροι Δάσκαλοι, Ιδού!

Ο δεύτερος άξονας του Παγκόσμιου Φόρουμ αφορά στο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων, όπου 32 Microsoft Mentor Schools και 66 Microsoft Pathfinder Schools συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να μοιραστούν τεχνογνωσία, γνώσεις και εμπειρίες. Αποτέλεσμα των ζυμώσεων αυτών, συνιστά η τιμητική διάκριση ενός σχολείου, το οποίο επιλέχθηκε από τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετείχαν στο Φόρουμ, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας, για την καινοτόμο παιδαγωγική του προσέγγιση.

Υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση και σε αυτό το πεδίο του Φόρουμ, με τη συμμετοχή του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών ? Ψυχικού) ως Microsoft Mentor School και των Εκπαιδευτηρίων Δούκα ως Microsoft Pathfinder School.(Από αριστερά προς τα δεξιά): κ. Δημήτρης Πριμάλης, Εκπαιδευτήρια Δούκας, κ. Κωστής Δούκας, Εκπαιδευτήρια Δούκας, κ. Νικόλαος Φέκος, Κολλέγιο Αθηνών, Δημήτρης Λάϊος, InEdu και Φώτης Δραγανίδης, Διευθυντής Ακαδημαϊκού Τομέα, Microsoft Ελλάς


Το επόμενο Παγκόσμιο Φόρουμ στην Αθήνα

Την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής απονομής των βραβείων, ανακοινώθηκε ότι ο επόμενος σταθμός του μεγάλου αυτού ετήσιου θεσμού της Microsoft για την εκπαίδευση, θα λάβει χώρα στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2012.

Σχετικά με την ανάληψη της διοργάνωσης 8ου Παγκόσμιου Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» από την Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Ernst-Jan Stigter, υπογράμμισε:

«Το πρόγραμμα ?Συνεργάτες στη Μάθηση? και ο Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών αποτελούν πρωτοβουλίες για τον τομέα της Εκπαίδευσης με εξαιρετική σημασία για τη Microsoft. Και οι δύο δράσεις τιμούν τους πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και τα πρωτοπόρα σχολεία από όλο τον κόσμο, που έχουν αγκαλιάσει τη δύναμη της τεχνολογίας και την έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμα των μαθημάτων τους και στις σχολικές τους αίθουσες, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την εκπαιδευτική αλλαγή και βοηθώντας τους μαθητές να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς η ανακοίνωση ότι το επόμενο Παγκόσμιο Φόρουμ ?Συνεργάτες στη Μάθηση? θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2012. Περισσότεροι από 700 εκπαιδευτικοί από 70 διαφορετικές χώρες του κόσμου θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα, προκειμένου να γιορτάσουν τη μαγεία που η καινοτομία και η τεχνολογία μπορούν να φέρουν στην εκπαίδευση. Η Microsoft παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για διαρκή ενίσχυση του σημαντικού αυτού σκοπού».

«Εκφράζουμε τη βαθιά ικανοποίησή μας που ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως το Παγκόσμιο Φόρουμ ?Συνεργάτες στη Μάθηση? της Microsoft θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα του χρόνου. Η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία αναδεικνύει την χώρα μας παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όταν η εξελισσόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ενσωματώνει με αποφασιστικό τρόπο τις Νέες Τεχνολογίες και έχει και άμεσα να ωφεληθεί από τις διεθνείς πρακτικές που την ανάπτυξή τους ευνοεί το εν λόγω πρόγραμμα. Με χαρά θα υποδεχτούμε του χρόνου 700 και πλέον πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και σχολεία από όλο τον κόσμο»,  δήλωσε ο κ. Ιωάννης Καζάζης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πρόεδρος για τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Μέσω της πρωτοβουλίας «Συνεργάτες στη Μάθηση», η οποία ξεκίνησε το 2003, 9.486.446 καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 202.139.714 μαθητές από 114 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα της εταιρίας.

In.gr Τεχνολογία