Μαθητές, 24 στον αριθμό από τους οποίους 10 από σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου καθώς και δύο εκπαιδευτικοί ήταν η φετινή συμμετοχή των  Λυκείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, στο Πρόγραμμα Euroscola.

Ας σημειωθεί πάντως πως οι μαθητές της αποστολής από το βόρειο Αιγαίο διακρίθηκαν στο Eurogame, στο οποίο και απέσπασαν το πρώτο μετάλλιο!

24 παιδιά λοιπόν από το βόρειο Αιγαίο συμμετείχαν την περασμένη Πέμπτη 16 Απριλίου στην ημερίδα Euroscola στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Συνολικά συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 500 μαθητές και εκπαιδευτικοί από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Ισπανία.

Θεματικές εργασίες
Οι έξι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν στις πολύγλωσσες ομάδες εργασίας ήταν οι ακόλουθες:  Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ελευθερία ενημέρωσης και αγωγή του πολίτη. 2015 - Ευρωπαϊκό έτος ανάπτυξης.

 Το μέλλον της Ευρώπης. Μετανάστευση και κοινωνική ένταξη. Και απασχόληση των νέων.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όσους συμμετείχαμε στη συνάντηση αυτή» λέει η μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης Χρυσούλα Δάμη που ταξίδεψε στο Στρασβούργο.

Και προσθέτει πως «στο Στρασβούργο ένιωσε τη μοναδική αξία της επικοινωνίας και του διαλόγου ανάμεσα στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανάλογη και η εμπειρία όπως αυτήν εκφράζει άλλη μια μαθήτρια του 3ου Λυκείου, η Μερόπη Κυριάκη. Όπως λέει «η εμπειρία ήταν μοναδική λόγω του κλίματος που επικρατούσε αλλά και της δυνατότητας για συνεργασία που αναδείκνυε η συνάντηση».

Εδώ ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια της Ολομέλειας της Συνάντησης η Μερόπη Κυριάκη ζήτησε και πήρε το λόγο αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ένιωσα την ανάγκη» λέει στο «Ε» η μαθήτρια «να παρέμβω και να μιλήσω για τα όσα έχουν πλημμυρίσει τις οθόνες των τηλεοράσεων τις τελευταίες μέρες. Αλλά και τα όσα ζούμε ιδιαίτερα εμείς οι νησιώτες κάθε μέρα.

Να μιλήσω για την ανάγκη ενίσχυσης των δοκιμαζόμενων αυτών ανθρώπων αλλά και των κρατών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, δοκιμαζόμενες οικονομικά χώρες του ευρωπαϊκού Νότου».

Τι είναι
Ο θεσμός Euroscola δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες σε μία ξένη γλώσσα (αγγλικά ή γαλλικά), ενώ συνάμα υπογραμμίζεται η σημασία τής διαπολιτισμικής συνεργασίας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την περιοχή απ? όπου προέρχονται, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη ποικιλία και εμπλουτίζει τον πολιτιστικό διάλογο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε το πρόγραμμα αυτό το 1989. Κάθε χρόνο οι ημερίδες Euroscola δέχονται χιλιάδες μαθητές ηλικίας μεταξύ 16 έως 18 ετών από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να περάσουν μία ημέρα στο Στρασβούργο και να βιώσουν εμπειρικά το έργο των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω συζητήσεων στο ημικύκλιο, σε διαπραγματεύσεις με τους συμμαθητές τους, καθώς και στην ψηφοφορία και την έγκριση ψηφισμάτων για θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Από τη Λέσβο συμμετείχαν οι μαθητές Αγγελική Παρασκευά του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης, Ευαγγελία Ζυμβραγουδάκη του Λυκείου Πλωμαρίου, Νικόλας Γιαννακίδης και Ευθαλία Κελαϊδίτη του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης, Χριστιάννα Αμέρσα Καλλιόπη Μπόϊντενς του Λυκείου Καλλονής, Μερόπη Κυριάκη και Χρυσούλα Δάμη του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, Αλκιβιάδης Ραφαήλ Κουλουμαργιέτος από το 2ο Λύκειο Μυτιλήνης και Ιωάννα Δανάη Καρακούση από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης.

Από τη Λήμνο συμμετείχε η μαθήτρια Μαρία Νηστευτοπούλου από το Λύκειο Μούδρου.
Την αποστολή από το βόρειο Αιγαίο συνόδευσαν εκπαιδευτικοί μεταξύ των οποίων η Ζαννίδου Πελαγία του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς μας για την εξαιρετική εκπροσώπηση σε κάθε δραστηριότητα που τους ανατέθηκε.

Η προσεγμένη παρουσία των μελών της αποστολής μας στις ομάδες εργασίας, η υποδειγματική τους συμπεριφορά, το υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας, οι εύστοχες απόψεις και ερωτήσεις τους, καθώς και το μετάλλιο που έφεραν στην ακριτική περιοχή μας αποτελούν τιμή για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου» σημείωσε με χθεσινή του ανακοίνωση ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης.

Πηγή: http://www.emprosnet.gr/article/71860-perifani-mathitiki-apostoli-sto-strasvoyrgo (12/5/2015)