Translate us!  

Greek Bulgarian Dutch English French German Hungarian Italian Romanian Spanish
   

RSS feed  

   
 

 

 

....Όλη μέρα μέσα στον ήλιο το χοντρό ντουβάρι πυρώνει από τη λάβα του μεσημεριού, γίνεται αγκαλιά καλού πατέρα που ζητά να γλυκάνει και να παρηγορήσει τους έρημους ανθρώπους με τη θέρμη του. Στα τυφλά σπρώχνω με τα χέρια μου τη θύρα με τα χοντρά ξύλα στο πλάι και αρχίζω μετέωρος να κατεβαίνω τα πέτρινα σκαλιά. Δεν τόλμησα να βγάλω τα ρούχα μου γιατί έχουν γίνει ένα με τη σάρκα μου. Έχουν θρέψει απάνω μου. Έτσι ντυμένος την σκληρή εποχή μου κατέρχομαι λοιπόν και εισέρχομαι στα υγρά μυστήρια της ζωής. Πρώτα βλέπω τον ατμό που ιριδίζει και πλανιέται άσκοπα πάνω από το γαλάζιο σκοτεινό νερό. Ψηλά υπάρχει ο θόλος γεμάτος με μικρά, στενά παράθυρα. Το φως ακάθεκτο εισορμά και λογχίζει την πάχνη της αδερφοσύνης. Ακούω ψιθύρους. Μέσα στο άγιο νερό πλέουν οι άνθρωποι. Άνδρες και γέροι γυμνοί, με σώματα χάλκινα και μάτια κέρινα, γεμάτα σεβασμό και κατανόηση. Οι ηλικιωμένοι παίρνουν κουράγιο από τα νιάτα και οι νέοι υποκλίνονται σιωπηλοί μπροστά στα τσακισμένα από τα βάσανα του κόσμου σώματα των γερόντων. Το άγιο νερό τους παίρνει την κούραση, γιατρεύει τη μοναξιά τους. Τους παραδίδει πίσω στη μάχη της μέρας γεμάτους ελπίδες, ξαναγεννημένους. Με τι καρδιά να αδικήσει ο ένας τον άλλο, όταν έχουν δώσει τα χέρια τους κάτω από το ζεστό νερό... Έτσι καρποφορεί η καλή ειρήνη! Έτσι ανθίζει η αγάπη του κόσμου μέσα στα γαλάζια, σκοτεινά νερά με ένα θάνατο να αλυκτά απ' έξω στο ανελέητο και σκληρό φως της βιοπάλης!

 

Κανείς δεν κατάλαβε, κανείς δεν οσμίστηκε την παρουσία μου. Είμαι ξένος, αόρατος γι' αυτούς. Σέβομαι το μυστήριο των ψυχών τους και αποχωρώ για να τους προφυλάξω από την αρρώστια μου.

 

Εκεί κοντά βλέπω ένα κτίσμα σαν τρούλο εκκλησίας, θαμμένο μέσα στη γη. Ακούω φωνές και χωρατά και παιχνιδιάρικες σιωπές. Τρέχω και χώνομαι μέσα στη φιλόξενη σκιά του. Είναι λουτρά για τις γυναίκες. Τα σκαλιά που οδηγούν κάτω στη στέρνα είναι μαρμάρινα και λευκά και τα νερά με τους ατμούς μου μοιάζουν σμαραγδένια. Γυναίκες με μαλλιά λυμένα μισοτραγουδούν και παίζουν, με τρυφερότητα λούζουν τα μικρά παιδιά, κορίτσια και αγόρια. Οι πιο γριές κρατούν και κανακεύουν τα παιδιά. Οι κυράδες καθαρίζουνε τα σώματά τους και οι ανύπαντρες φέρνουν τα κορμιά τους σιμά στο φως και μέσα από τις ανταύγειες κοιτούν με αμηχανία, αυτά που δεν τολμούν να δουν κατάματα, όταν στέκονται γυμνές μπρος στους καθρέφτες τους. Πειράζουνε η μια την άλλη, απλόχερα μοιράζουνε τα μυστικά τους κι ύστερα λύνονται σε πλούσια γέλια για τα καμώματα των έρημων αντρών που πιστεύουνε οι καψεροί ότι έχουν το απάνω χέρι....Έτσι το παιχνίδι του κόσμου γίνεται πιο γλυκό και ανθρώπινο.

 

Σήμερα όμως όλοι φαίνεται σαν να ζουν μια ξενιτιά στον τόπο τους. Τα λουτρά ερήμωσαν. Κανείς δεν καταδέχεται την ευλογία του νερού. Φαίνεται σαν ντροπή, όμως είναι μια περηφάνια κουτή. Όλοι έχουν βολευτεί στη μοναξιά τους και δεν θέλουνε να πλησιάσουν και να γνωρίσουν τους άλλους.....

 

...Όμως τα κτίσματα αυτά είναι γερά θεμελιωμένα. Το άγιο νερό στέκει, πάντα εκεί, και περιμένει να ξαναζωντανέψουμε. Ο λίβας των ημερών δεν μπορεί να νικήσει την ασημένια σκιά του.

Γ. Ν. ΜΑΝΙΩΤΗΣ

(Από  « Το άγιο νερό» Ιαματικές πηγές της Λέσβου)

 

...και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να γνωρίσουμε το άγιο νερό......

Η ομάδα του Π.Π.Ε. «Τα λουτρά της Λέσβου»

από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί προγράμματος:

Καραθανάση Αικατερίνη (ΠΕ 1201)

Σημαντηράκη Χριστιάνα (ΠΕ 6)

Ηλεκτρονική υποστήριξη προγράμματος:

Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης (ΠΕ19)

 

Χάρτης Ιαματικών Λουτρών Λέσβου:

(κάντε κλικ στα σημεία για πληροφορίες)


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

 

Φωτογραφικό Υλικό από τις δραστηριότητες του προγράμματος:

Επίσκεψη στα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου:

κάντε κλίκ ΕΔΩ

Επίσκεψη στα Ιαματικά Λουτρά Θερμής:

κάντε κλίκ ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Δημάρχου Θερμής, τον οποίο ευχαριστούμε:

κάντε κλίκ ΕΔΩ

Επίσκεψη στα Ιαματικά Λουτρά Θέρμα:

κάντε κλίκ ΕΔΩ

Περιβαλλοντική αγωγή 2009:Εκπαιδευτική εκδρομή (Φωτογραφίες)

κάντε κλίκ ΕΔΩ