Translate us!  

Greek Bulgarian Dutch English French German Hungarian Italian Romanian Spanish
   

RSS feed  

   

Κάντε κλικ εδώγια να δείτε το άρθρο στην Wikipedia

Ονόματα μαθητών:
Ελένη Κομνηνού
Βάλια Μουτζουρέλλη
Όλγα Πατέστου
Δέσποινα Τσιτσέλλη
Σχολείο:
3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
Τάξη:
Α? Λυκείου
Το άρθρο που δημοσιεύσαμε στη Wikipedia σχετίζεται με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Οι ενότητες που αναλύονται σ?εκείνο είναι αρχικά ο ορισμός των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και οι τεχνικές με τις οποίες δημιουργούνται.Έπειτα παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα καθώς και οι κίνδυνοι, που δημιουργούν στο περιβάλλον και στον άνθρωπο και τέλος τα γεγονότα του τότε και του σήμερα, δηλαδή ένα σύντομο ιστορικό.
Άμεσος στόχος της εργασίας είναι, μέσα από τη συμμετοχή μας στη Wikipedia, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες της, ενώ παράλληλα έμμεσο στόχο θέσαμε τον εμπλουτισμό των εγκυκλοπαιδικών μας γνώσεων καθώς και την εδραίωση του ομαδικού πνεύματος στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.Ταυτόχρονα έχοντας ως κύριο προβληματισμό την ανασφάλειά μας για το αν θα μπορέσουμε να διεισδύσουμε πλήρως στο θέμα, προσπαθήσαμε η έρευνά μας να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο γόνιμη και έγκυρη.
Επιλέξαμε να αναλύσουμε αυτό το θέμα, γιατί στη σύγχρονη εποχή απασχολεί πλήθος κόσμου και είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται όλο και περισσότερο, λόγω των τεχνολογικών επιτευγμάτων της επιστήμης. Κι αυτό γιατί τα πλεονεκτήματα τους, όπως αναφέρουμε και στο άρθρο μας, είναι ποικίλλα και έχουν καλύψει πλήθος αναγκών στο πέρασμα του χρόνου. Παρ? όλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι εξίσου σημαντικοί και πρέπει να απασχολούν τον καθένα από εμάς που καταναλώνουν αυτού του είδους τα τρόφιμα.
Τι ισχύει για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα; Έχετε αναρωτηθεί τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν στο περιβάλλον; Μήπως τελικά πρέπει να ανησυχούμε;
Εδώ και αρκετά χρόνια ζούμε μια δεύτερη γένεση τεχνολογικό χαρακτήρα. Μέσα σε εργαστήρια γενετικής δημιουργούνται μορφές ζωής, που ποτέ πριν δεν περπάτησαν στον πλανήτη μας Πρόκειται για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, που αποτελούν την μεταλλαγμένη ελπίδα μας αλλά και τον μεταλλαγμένο εφιάλτη μας. Η εξέλιξη της γενετικής επιστήμης συνέβαλε στην παραγωγή τροφίμων και οργανισμών με τροποποίηση του γενετικού τους κώδικα. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής, είναι δυνατή η παραγωγή φυτών και ζώων ή ψαριών με νέες ιδιότητες. Τα νέα αυτά χαρακτηριστικά συνήθως αφορούν την ανθεκτικότητα τους σε ασθένειες, σε παράσιτα, στην ταχύτητα ανάπτυξής τους, στην εμφάνισή τους ή ακόμα και στη γεύση τους και στις ιδιότητές τους. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ιχθυοκαλλιέργεια και γενικά στη διατροφή σε παγκόσμια κλίμακα.
Ωστόσο, η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση μπορεί τελικά να αποβεί καταστροφική: Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα είδος σολομού που έχει τροποποιηθεί, για να μεγαλώνει πιο γρήγορα. Μπορεί εύκολα το ψάρι αυτό, στη μεταλλαγμένη του μορφή, να εκτοπίσει και να θέσει σε κίνδυνο τον υπόλοιπο πληθυσμό των κανονικών ψαριών, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία στην τροφική αλυσίδα. Ακόμα, σκεφτείτε τις επιπτώσεις ενός ιού ο οποίος, αφού τροποποιηθεί για να ελέγχει τα έντομα, παρουσιάσει συμπεριφορές, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Όπως  καταλαβαίνετε, για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων υπάρχει λόγος και αντίλογος. Οι γνώμες διίστανται, ωστόσο δεν έχει επικρατήσει κάποια από αυτές. Έτσι ο κάθε καταναλωτής επιλέγει να αντιμετωπίσει τα μεταλλαγμένα τρόφιμα από τη δική του οπτική γωνία!
Κλέίνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το συγγραφέα του βιβλίου ?Κλωνοποίηση και μεταλλαγμένα προϊόντα?,Odile Robert, για τις πολύτιμες πληροφορίες που πήραμε, καθώς και τους δύο υπεύθυνους καθηγητές μας, κ.Καριώτου και κ.Χατζηπαρασκευά, για τη βοήθεια που μας προσέφεραν όταν τη χρειαστήκαμε.